Kattenweetjes

Graag deel ik hier wat nuttige weetjes die er voor kunnen zorgen dat jouw kat nog gelukkiger is en jullie band nog sterker wordt.

Een kat kan stilte erg waarderen

Katten kunnen heel erg genieten van stilte. Vergis je dus niet door te denken dat het prettig is voor je kat om altijd de radio of tv aan te zetten als je weggaat of gaat slapen. Jouw goede bedoeling kan jouw kat zelfs ernstig irriteren. Katten hebben namelijk een ontzettend gevoelig gehoor en worden flink geprikkeld als ze de hele dag geluiden horen. Wil je je kat dus echt gelukkig maken? Gun hem dan juist wat uren stilte.

Krabben van nagels is heel natuurlijk, en normaal gedrag voor katten

Katten hebben geurklieren in hun voetzooltjes en al krabbend zetten ze die geur af op plekken die voor hen belangrijk zijn. Krabben helpt de kat bij het rekken en strekken van de spieren, maar kan ook een uitlaatklep zijn voor spanning of frustratie. Krabben is essentieel voor een kat en kun je niet afleren. Zorg daarom voor voldoende krabmogelijkheden op meerdere plekken. Dit kunnen krabpalen zijn, maar ook krabkarton of krabmatten op de grond en aan de muur. Zorg daarbij ook dat deze mogelijkheden in de looproute van jouw kat staan.

Beloon je kat met echt speelgoed tijdens het spelen met een laser

Laat je je kat wel eens spelen met een laserlampje of doe je kattenspelletjes op de tablet? Het lijkt heel leuk, maar sommige katten kunnen er gefrustreerd van raken omdat ze niet begrijpen dat ze de prooi niet kunnen vangen en in hun pootjes voelen. Het doel van het jagen is het vangen van een prooi. Geef je kat daarom tijdens het spel de kans om geregeld een balletje of hengeltje te vangen, anders zal hij snel zijn interesse verliezen.

Een likmat is een ‘must have’ voor elke kat

Een likmat biedt veel meer dan alleen een snackmoment voor je kat. Het helpt bij het verminderen van stress, het stimuleren van mentale activiteit en kan zelfs het eetgedrag verbeteren. Door langzaam te eten voorkomt het gulzige eetgewoonten die voor sommige katten een probleem kunnen zijn. Daarnaast is likken voor katten een natuurlijke en kalmerende activiteit. Het stimuleert de aanmaak van endorfines, de 'gelukshormonen', die helpen om de kat te ontspannen, vooral tijdens stressvolle momenten zoals vuurwerk of een bezoek aan de dierenarts.
En net zoals mensen hersenkrakers nodig hebben, hebben katten ook mentale stimulatie nodig om verveling tegen te gaan. Een likmat biedt deze stimulatie door het gebruik van verschillende texturen en uitdagende vormen waarin het voedsel zich bevindt.

Katten zijn van nature slechte drinkers

Katten drinken beter en meer uit een waterfontein. Doordat een fontein het water rondpompt, brengt de stroming zuurstof in het water, verwijdert het geurtjes, blijft het water koel en smaakt het beter. Hierdoor zullen katten beter voorzien worden in hun natuurlijke behoeften, namelijk drinken uit stromend water, bijvoorbeeld een kabbelend beekje.

Katten kunnen fijner eten uit een bakje met een lage rand

Katten kunnen het fijnste eten uit een bakje met een hele lage rand. De snorharen van een kat zijn namelijk ontzettend gevoelig voor beweging en aanraking. Het is voor een kat dus ontzettend onprettig om bij elke hap met zijn snorharen tegen de rand aan te drukken. Het kan zelfs pijnlijk zijn na een tijdje. Zorg dus dat je het je kat zo comfortabel mogelijk maakt en kies voor schaaltjes of (brede) bakjes met een lage rand voor zowel brokjes, natvoer als water.

Je kunt het eten en drinken van een kat beter niet naast elkaar zetten

Katten vinden het niet prettig vinden als eten en drinken naast elkaar staan.
Roofdieren mijden instinctief water dat zich in de nabijheid van een prooi bevindt, want dat kan vervuild of besmet zijn.
Plaats het voer en het water dus altijd minimaal 2 meter uit elkaar (koop dus geen 2 bakjes die aan elkaar vast zitten).
De waterbak op een andere plaats zetten zorgt er aantoonbaar voor dat katten beter zullen drinken.

Halsbandjes (met name mét een belletje) zijn niet fijn voor een kat

Halsbandjes met een belletje zijn schadelijk voor katten. Katten horen geluiden tot vier keer luider dan mensen. Vooral het constant luiden van het belletje vormt een enorme belasting voor de dieren en kan stress veroorzaken bij de kat. Katten horen namelijk veel beter dan wij. Mensen kunnen een toonhoogte tot 20.000 hertz horen. Volwassen katten horen daarentegen tot wel 65.000 hertz. En kittens horen zelfs geluiden tot 100.000 hertz. Daarnaast is de intensiteit van geluiden voor katten veel hoger dan voor mensen: zelfs op een afstand van 20 meter kunnen katten het stille piepen van een muis waarnemen. Ook een klein belletje klinkt drie tot vier keer zo luid voor de gevoelige kattenoren. Het wordt nog erger doordat de kattenhalsband met belletje dicht bij de kop zit. De kat wordt 24 uur per dag, en in het ergste geval zeven dagen per week, continu aan geluid blootgesteld. Voor een kat lijkt dat op tinnitus en is het echt een kwelling.

Gebruik geen plantenspuit om jouw kat iets af te leren

De reden dat een kat straffen niet werkt is omdat de kat simpelweg niet het verband legt tussen zijn eigen gedrag en de straf. Als je een plantenspuit gebruikt om bijvoorbeeld het krabben aan de bank af te leren lijkt het in eerste instantie te werken, maar niets is minder waar. Je kat loopt namelijk de volgende keer weer net zo relaxed naar de bank toe en zet zijn nagels er weer eens goed in. Pas als jij de plantenspuit pakt zal hij verschrikt opkijken en misschien zelfs vluchten. Een half uur later loopt hij weer net zo relaxed naar de bank om te krabben, zich van geen kwaad bewust.
Als een kat zou begrijpen dat hij gestraft wordt vanwege zijn gedrag zou hij er na één of twee keer echt wel mee ophouden. Een kat snapt simpelweg gewoon niet dat jij bepaald gedrag ongewenst vindt en hem daarom straft.
Waarom straffen alleen maar averechts werkt? Omdat vanuit het oogpunt van de kat zijn baasje zomaar uit het niets iets doet waarvan hij schrikt of hem pijn doet (bijvoorbeeld in zijn nekvel pakken). Dit is voor katten een enorme bron van stress en daar wordt het gedrag van je kat echt niet beter van. Bovendien zal je kat je minder vertrouwen, je minder aardig vinden en misschien zelfs bang voor je worden. Dat is een situatie die niemand wil.
Wat kun je dan wél doen bij ongewenst gedrag? Helaas is er niet één universele manier om ongewenst gedrag bij katten af te leren. Wat wel heel goed werkt is kijken waarom je kat het ongewenste gedrag vertoont en proberen de oorzaak op te lossen. Krabt je kat bijvoorbeeld aan de bank, dan komt dat vanwege de natuurlijke behoefte om te krabben. Wanneer je een extra krabgelegenheid in die buurt neerzet is de kans groot dat je kat hier de voorkeur aangeeft. Je kunt ook proberen je kat duidelijk te maken dat dat de bedoeling is door hem naar de krabpaal te tillen op het moment dat hij aan de bank krabt. Ook kun je het gedrag ontmoedigen door die plek onaantrekkelijk te maken d.m.v. een geurspray of tijdelijk de opstelling te veranderen.
Je zult dus per gedrag moeten kijken waarom je kat dit doet en hoe je een alternatief kunt geven of het onaantrekkelijk kunt maken.